Stockholm transport


transportmedel i stockholm
Hur transporterar man sig inom Stockholm och hur kommer jag lättast runt som turist? Här kommer vår transportguide för dig som ska åka till Stockholm eller åka runt inom huvudstaden. Vi går igenom alla de vanligaste transportmedlen såsom metro, tåg, flyg, taxi, buss och cykel. Låt oss börja med ett av de vanligaste sätten att komma in till Stockholm.

1. SJ

Statens Järnvägar (SJ) är förutom bilar de transportmedel som förser Stockholm med flest turister, tätt följt av flyget. Stockholms centralstation ligger mitt i centrum och härifrån har du nära till både Södermalm, Östermalm, skärgården och diverse orter utanför tullarna. Vissa SJ tåg stannar även på stationer i utkanten av staden och härifrån kan du ofta ta regionaltåg för att komma vidare. Förutom vanliga SJ-tåg så kan Du kan även prova på lokalbanorna ifall du ska åka ut till Lidingö, Saltjöbaden eller Roslagen. Läs mer om Tvärbanan, Nockebybanan, Lidingöbanan, Saltsjöbanan och Roslagsbanan på SL.se.

2. Metro (tunnelbana)

Tunnelbana är ofta det smidigaste sättet att ta sig runt i Stockholm. Ifall du har viktiga möten planerade så kan du alltid läsa mer om aktuell störningsinformation på SL.se.

3. Flygplatser

Det finns fyra flygplatser i relativt nära anslutning till Stockholm city. Närmast är det till Bromma flygplats, som ligger i nordvästra Stockholm. Lite längre norrut hittar du Arlanda, den största flygplatsen och den som hanterar en majoritet av Sveriges internationella flygtrafik. Utanför Stor-Stockholm ligger två flygplatser som är väl trafikerade av Ryan Air, Skavsta flygplats (söderut) och Västerås flygplats (sydväst). Det tar c:a 1.5-2 timmar att åka från dessa alternativa flygplatser in till centrala Stockholm. För närvarande pågår även en namninsamling för att få igång Uppsala flygplats, vilket troligen inte kommer bli verklighet de närmaste åren.

4. Taxi

Du kan smidigt ta dig runt med taxi i Stockholm, det är både snabbt och effektivt. Dessvärre är det rätt kostsamt med taxiresor och du kan förvänta dig att betala drygt 70-100 kr för korta resor (5 minuter), medan resor på c:a 15 minuter ofta kostar över 240 kr.

jamforelsepris taxi
Du bör alltid titta på jämförelsepriserna (gul lapp i taxibilarna, se bild till vänster) hos ditt taxibolag för att få en viss uppfattning om hur mycket det kommer att kosta. Taxi till Arlanda kostar ofta mellan 380-500 kr, så det är ofta mer tidseffektivt och prisvärt att använda Arlanda Express istället (c:a 260 kr/ enkel biljett eller 360 kr t&r på helger). Flygbussarna kostar dock bara 99 kr enkel resa.

Det enda bolaget som har en lång historik och professionella aktörer är www.taxistockholm.se (i alla fall så professionell man kan bli i Stockholm). Ifall du inte hittar en laglig taxi från TaxiStockholm.se så är TaxiKurir.se ett annat hyffsat bolag. Undvik dock svarttaxi till varje pris. Det kan vara farligt och du kan i värsta fall råka ut för våldtäkt istället för en resa hem. Det finns flera skrämmande exempel på unga kvinnor och män som råkat illa ut när de åkt svarttaxi hem från nattklubbar i centrala Stockholm.

5. Buss

Inom Stockholm så kan du vända dig till SL.se för att få tidtabeller. För resor från andra städer så är ofta SweBus ett alternativ, med relativt låga priser.

6. Cykel

Stockholm är byggt för att cykla runt och upptäcka olika stadsdelar. Som turist i staden kan du hyra en cykel för några timmar, dagar eller flera månader. CityBikes.se erbjuder cyklar för 250 kr under hela sommaren (april till oktober). Rentabike.se hyr ut cyklar per timme (fr. 60 kr för vuxen eller 40 kr för barn) eller dag. Ifall du ska hyra mer än en dag så är det klart billigare med City Bikes istället. Den stora nackdelen med Rentabike.se är att de tar ut en deposition på hela 3000 kr, rätt saftigt!